Nieuw Oud Oost
Voordat Fryslân werd ingedijkt, deponeerde het zeewater zand- en kleideeltjes vrijelijk in het landschap. Het land is geleidelijk opgehoogd en bewoonbaar geworden. Er ontstond een landschap van vruchtbare kleigronden. Mensen op de hogere zandgronden breidden hun nederzettingen uit. Bij eb graasden hun kuddes op de kleiweiden, bij vloed stonden ze hogerop. Uiteindelijk vestigden ze zich te midden van deze landschapsdynamiek. Ze bouwden kleiterpen met daarop hun houten huizen. Regelmatig verhoogden ze hun terpen om hun vestigingsplek te beschermen tegen het water. Ook in NIEUW OUD OOST veranderen wij de topografie om een veilige en aangename leefomgeving te creëren, met ruimte voor waterretentie en biodiversiteit.
Onder de sportvelden van Cambuur bevinden zich afzettingen van zware klei. Deze verborgen gronden worden vergraven tot een reliëf rijke leefomgeving, met watergangen (kreken), oevers en micro reliëf, met een knipoog naar hoe het er vroeger uitzag. De vijftig woningen van NIEUW OUD OOST plaatsen we wederom hogerop in dit nieuwe landschap.
Lokale grondstoffen als bouwmateriaal
Het skelet van de huizen werd vroeger gemaakt van muren van geweven takken, vastgezet door houten palen. Op de muren werd een mengsel van klei en vezelrijke planten gesmeerd. In NIEUW OUD OOST passen we stro, hout en klei opnieuw toe; hetzelfde palet aan bouwmaterialen gebruikt door de Friezen op hun terpen. Met moderne technieken maken we met deze lokale grondstoffen hoogwaardige bouwelementen waarmee we moderne, comfortabele en betaalbare prefab woningen fabriceren. We combineren kosten-efficiënt stro met houten prefabricage systemen. We persen lokale ruwe klei tot stenen waardoor we het gebouwde verankeren in de natuur.
Vormgeven van het landschap
De verschijningsvorm van NIEUW OUD OOST wordt gevormd door het ontgraven en ophogen, het creëren van verschillende condities en esthetiek. Door het landschap loopt een wandelpad, dat alle nederzettingen als kralen aan een ketting aan elkaar rijgt tot afwisselend ommetje voor iedereen die in de buurt woont. Het landschap is mede vormgegeven op basis van de eisen van de doeldieren: de egel, dwerg- en tweekleurige vleermuis, huismus en bruine kikker. De woningen zijn te beschouwen als ‘rotsen’ in het landschap en geschikt als vestigingsplekken voor vleermuizen, vogels en insecten.
Veilige omgeving voor mens, plant en dier
Mens, plant en dier vestigen zich in een veilige omgeving, waar voedsel aanwezig is en waar voortplanting mogelijk is. Een omgeving die ruimte biedt aan veel levensvormen kenmerkt zich door een hoge mate van variatie in schaal en maat. Er is een rijk aanbod aan schaduwrijke en zonnige plekken, weidse ruimtes, kleine hoekjes, waterrijke omgevingen en droge zandige plekken. Wensen en eisen van allerlei soorten worden in deze omgeving ingevuld. Dat maakt een bebouwde omgeving aantrekkelijk als vestigingsplek voor veel soorten.
Wooncomfort door landschap
Voor de bewoners van de woningen in NIEUW OUD OOST draagt het landschap bij aan het wooncomfort. Geurende planten en zingende vogels in het voorjaar, schaduw en verkoeling van de bomen en het water in de zomer, een kleurrijk landschap in de herfst en het krakende ijs en de lage zon door de bladerloze bomen in de winter.
Projectteam
Het team bestaat uit DS ontwerp en onderzoek, Homes Factory, M3H Architecten, Oskam, Strotec en Studio Anna Zań.