Biobased bouwen in Almere-Pampus
Gewassen verbouwen voor bouwmaterialen: biobased verbouwen. Minister De Jonge wil dat de plannen hiervoor in Almere Pampus snel worden uitgewerkt. Projectdirecteur Anneloes van Boxtel en strategisch adviseur Riette Bosch van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) presenteerden de ideeën aan de minister tijdens een werkbezoek.
Almere Pampus
Almere Pampus wordt in de toekomst een nieuw stadsdeel waar tienduizenden nieuwe woningen moeten komen. Het RVB verkent samen met de gemeente Almere manieren om het landschap daar aantrekkelijker te maken in aanloop naar de gebiedsontwikkeling. Het uitgeven van grond om er gewassen op te verbouwen voor biobased bouwmaterialen, is daar een prominent voorbeeld van.
‘De minister was erg enthousiast over de plannen’, vertelt Bosch na het bezoek van de minister aan Almere Pampus in oktober. ‘Ze sluiten aan bij zijn eigen uitvoeringsagenda bij de Nationale Omgevingsvisie en het programma Mooi Nederland. Hij heeft gevraagd om deze plannen snel uit te werken en er vaart achter te zetten.’
Het bezoek van de minister was onderdeel van een groter werkbezoek aan Flevoland. De Jonge was door de provincie uitgenodigd om te praten over de Strategische Agenda Flevoland. Daarin staan samenwerkingsafspraken tussen het Rijk en de lokale overheden over de groei- en ontwikkelopgave van Flevoland. De Jonge bezocht verschillende locaties en ging in gesprek met onder anderen bestuurders, scholieren en het RVB.
Pionieren
Strategisch adviseur Riette Bosch presenteerde in Almere-Pampus de eerste ideeën voor een ‘levende bouwmarkt’ aan de minister. Het idee kwam van het team achter ‘Wij Planten uw Panden’ dat in 2020 de RVB-innovatieprijs won.
Bosch: ‘Je kunt in het gebied bijvoorbeeld nu 40 hectare grond uitgeven in een bijzondere overeenkomst, een zogenaamde bijzondere concessie, waarop je gewassen verbouwt. Die gewassen dienen dan later als bouwmaterialen voor de woningbouw. Daarmee realiseer je op deze plek de hele keten van biobased bouwen, van Land tot Pand, en maak je die ook inzichtelijk voor agrariërs, bouwers en toekomstig bewoners.’
Hout is het meest iconische biobased materiaal dat wordt toegepast in de bouw. Maar gewassen zoals zonnekroon en vlas zijn minder bekend en zitten nog in het experimenteerstadium. Het RVB kan volgens Bosch als ‘launching customer’ een cruciale rol spelen om ook dit soort gewassen op deze schaal te laten verbouwen en te gebruiken voor de gebiedsontwikkeling.
Tijdens het bezoek benadrukte projectdirecteur Anneloes van Boxtel samen met burgemeester van Almere Ank Bijleveld, dat de metroverbinding tussen Pampus en Amsterdam, de IJmeerlijn, wel een voorwaarde is om de aantallen woningen te kunnen bouwen die nu in de plannen staan.
Proeftuin Flevoland
In de uitvoeringsagenda van de Nationale Omgevingsvisie, de NOVEX, hebben de uitvoerende diensten een belangrijke rol en wordt Flevoland als ‘proeftuin’ genoemd. Het RVB, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat maakten daarom samen een kansenkaart voor Flevoland. ‘Met die kansenkaart willen we de Strategische Agenda Flevoland van het papier tillen’, aldus Bosch. Eén van de zeven kansen is het biobased verbouwen.
Het idee van de concessie voor een landgoed waarop biobased verbouwd wordt, wordt de komende maanden verder uitgewerkt door het projectteam Pampus, de gemeente Almere, de provincie Flevoland en het programma Building Balance van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.