Flexwonen
Voor de studie ‘Flexwonen’ hebben ontwerpers woningen toegevoegd of gebouwen een andere bestemming gegeven. Ze deden dit in een vooraf uitgezochte vierkante kilometer in een stad. In een serie interviews - die de komende maanden op deze pagina verschijnen - vertellen zij en andere betrokkenen over de ideeën de papier en de weg naar de praktijk.
Annelies van der Nagel
Het fenomeen flexwonen zorgt voor tijdelijke oplossingen bij woningnood én voor nieuwe dynamiek. Want de moderne tijdelijke huisvesting levert innovatie op in de bouw, concludeert Annelies van der Nagel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nede. 'Flexwonen maakt veel los bij gebiedsontwikkeling’
Lees het interview met Annelies van der Nagel.
Stedenbouwkundige Tom van Tuijn over het belang van de omgeving
Stedenbouwkundige Tom van Tuijn pleit voor flexwonen als strategie bij groei. Zijn aanpak gaat verder dan snel containers neerzetten of romantici hun tiny houses gunnen. De volwassen variant van flexwonen noemt hij ‘geleidelijk wonen’ en die biedt volgens hem alleen maar voordelen, zeker op de lange termijn.
Lees het interview met Tom van Tuijn.
Harald Mooij en Nanja Ollieman over kansen in Arnhem
In Arnhem blijkt de oplossing voor de woningtekorten en leefbaarheidsproblemen zowel eenvoudig als complex blijkt te zijn. Architect Harald Mooij ziet drie mogelijkheden: op, onder en naast de huidige flats. Nanja Olliemans, beleidsadviseur van de gemeente, ontdekt en prijst de gunstige sociale gevolgen, maar ziet ook praktische hobbels.
Architect Marjolein van Eig over flexwonen in Putten
Architect Marjolein van Eig ging voor het onderzoek naar flexwonen aan de slag in Putten. Hier ziet zij mogelijkheden voor starterswoningen tussen de bestaande huizen. Als het meezit, fleurt de hele buurt op van die extra woningen. In dit interview legt ze uit waarom.
Lees het interview met Marjolein van Eig.
Violette Schönberger over flewonen in krimpgebieden
Stedenbouwkundige Violette Schönberger richtte zich - samen met architecten Jan Nauta en Tim Peeters - op de krimpregio Parkstad Limburg, de buurt Rolduckerveld in Kerkrade. Gigantische flatgebouwen met leegstand staan er op de nominatie voor sloop. Ze gaan plaats maken voor rijtjeshuizen met tuinen. De Rijksbouwmeester vroeg een flexvisie op die buurt en dat verzoek resulteerde in een bijzonder voorstel.
Rijksbouwmeester Floris Alkemade over Flexwonen
Om tegemoet te komen aan die behoefte moeten we niet alleen meer, maar vooral andere woningen bouwen, stelt rijksbouwmeester Floris Alkemade in deze column. Hij vroeg ontwerpers om flexibele woonoplossingen te bedenken, die niet alleen snel te realiseren zijn, maar die ook een nieuwe impuls kunnen geven aan bestaande woonwijken. "Veel partijen bieden flexibee woonoplossingen aan, maar het wordt pas echt interessant als je bekijkt wat ze kunnen betekenen voor bestaande wijken, "
Lees de column van Floris Alkemade