Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het CRa adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van transformatie, mobiliteit en de stad, tot de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws.

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend!

De jury heeft na uitvoerig beraad de 50 inzendingen teruggebracht naar vijf genomineerde opdrachtgevers. Eind mei gaat de jury bij hen op bezoek om met eigen ogen het project te bekijken en met de opdrachtgever in gesprek te gaan.

De genomineerden zijn:

  • Meelhattan BV met De Meelfabriek, Leiden
  • Nimeto met Nimeto maakt ruimte, Utrecht
  • MWPO en Beauvast met Transformatie Rode Weeshuisstraat, Groningen
  • Gemeente Rotterdam met Getijdenpark Eiland van Brienenoord
  • BOEi met Zuider Gymnasium, Rotterdam

Lees hier alles over de genomineerde opdrachtgevers.

5 genomineerden in beeld

Debat: De Waarde(n) van de ontwerper

Het College van Rijksadviseurs nodigt ontwerpers, opdrachtgevers en adviseurs van harte uit om 16 mei deel te nemen aan een debat over De Waarde(n) van de ontwerper in Maassilo te Rotterdam. Samen nemen we de zorgen én kansen van de aanbestedingspraktijk onder de loep.

📅 Datum: 16 mei 2024
🕒 Tijd: 15.00 – 17:00 (14:30 u inloop, 16:30 u borrel)
📍 Locatie: Maassilo Maashaven zuidzijde 1 – 2, Rotterdam

Zet deze datum in je agenda! We stellen het zeer op prijs als je alvast laat weten of je erbij kunt zijn via dit formulier.

Essay: Het landschap, dat zijn wij

In het essay van Rijksadviseur Jannemarie de Jonge 'Het landschap, dat zijn wij'  werkt zij uit waar we als rijk deltaland vandaan komen en naar toe kunnen bewegen. Als we de knop omzetten en met natuur-, bodem- en watersystemen meewerken, dan scheppen we een basis voor gezond en veilig samenleven.

Lees hier het volledige essay.

Vierwaarden
Beeld: ©Ilse Verkaart

Stap gezet in realisatie prijsvraag Oirschot

In 2022 startte het College van Rijksadviseurs de eerste ontwerpprijsvraag binnen het programma Een nieuwe bouwcultuurBiobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot. De volgende stap naar de realisatie van 400 biobased woningen in een natuurlijke omgeving is nu gezet. In nauw overleg met omwonenden en diverse belangenorganisaties is een gebiedsvisie uitgewerkt. Als basis voor de gebiedsvisie diende het winnende plan van de prijsvraag van team Nieuwe Oogst. 

Lees hier meer over de gebiedsvisie.

Beeld: De Urbanisten

Team BAM Wonen wint bouwerscompetitie Leeuwarden

De winnaar van de ‘Bouwerscompetitie biobased en natuurinclusief bouwen in Leeuwarden Nieuw Oud Oost’ is 21 maart bekend gemaakt. Het winnende plan is van BAM Wonen, Bureau Biota, bureau SLA, Landscape Collected en Site Practice en draagt de naam beHagen, vanwege de hagen die een fijnmazig ecologisch netwerk vormen door heel Leeuwarden Oost. Naar het oordeel van de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, getuigt het ontwerp van een aantrekkelijke vormgeving en stedenbouwkundige kwaliteit. 

Lees hier meer over het winnende ontwerpplan.

Cross-border future studio between Rhine and Meuse

Hoe zal de regio Maas-Rijn in de komende decennia de samenwerking versterken? Zal ze erin slagen om te evolueren naar een geïntegreerde, bloeiende en veerkrachtige grensoverstijgende regio in 2100?
De Cross-Border Future Studio met de focus op het gebied tussen Aken (DE) en Zuid-Limburg/Parkstad (NL) bracht overheidsinstanties uit Nederland en Duitsland samen om zich te buigen over deze vraag.

Lees hier meer over de resultaten.

Beeld: FutureStudio

Rijksadviseurs in de media

Deze maand onder meer: