Lustrumbijeenkomst Repair with Gold

Op 14 april organiseerden het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) en de gemeente Eemsdelta een feestelijke bijeenkomst in Appingedam ter gelegenheid van het vijfjarig jubileum van hun samenwerking. De bijeenkomst richtte zich op professionals die betrokken zijn bij de toekomst van het aardbevingsgebied in Groningen.

Lustrumbijeenkomst Repair with Gold

Versterkingsopgave

Sinds 2020 ondersteunt het CRa de gemeente Eemsdelta met het programma Repair with Gold, als reactie op de ingrijpende versterkingsopgave die voortkomt uit de aardbevingsproblematiek. Het CRa vervult hierin de rol van externe adviseur en inspirator—een ‘buitenboordmotor’—die de gemeente ondersteunt bij haar ruimtelijk beleid en het versterken van zowel gebouwen als gemeenschappen. Binnen het programma zijn in de afgelopen jaren uiteenlopende activiteiten ontwikkeld binnen drie ruimtelijke domeinen: Bouwen en Wonen, Cultuurhistorie en Gezondheid en Zorg.

Bezoek versterkingsprojecten

Voorafgaand aan de bijeenkomst hadden deelnemers de kans om verschillende versterkingsprojecten in de regio te bezoeken. In Loppersum gaven architecten Silvester Adema en Rob Hendriks een rondleiding over kwaliteitsborging en versterking. In Appingedam werd onder begeleiding van Joost Renzenbrink en Niels Poort ingezoomd op cultuurhistorie en versterking. In Delfzijl gaf Justin Dol inzicht in de stedelijke vernieuwing en versterkingsopgave.

Drie essays

Het plenaire programma vond plaats in de monumentale kerk in Amsterdamse Schoolstijl, ontworpen door architect Egbert Reitsma. Hier blikten Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Annalies Usmany, wethouder Versterking van de gemeente Eemsdelta, terug op vijf jaar samenwerking. In het programma dat volgde stonden drie kernwaarden centraal: wederkerigheid, vertrouwen en eigenheid.

Om deze thema’s te verdiepen, werden drie essays gepresenteerd door onafhankelijke auteurs. Architectuurhistoricus Marinke Steenhuis gaf haar visie op wederkerigheid, cultureel geograaf Nienke Busscher sprak over vertrouwen en Peter Michiel Schaap, directeur-bestuurder van GRAS, reflecteerde op het belang van eigenheid. Onder leiding van moderator Thereza Langeler gingen sprekers en deelnemers met elkaar in gesprek over hoe deze thema’s in de praktijk gestalte krijgen, aan de hand van concrete projecten. Vervolgens gingen verschillende in het gebied actieve bouwmeesters en bestuurders met elkaar in gesprek over wensen en opgaven voor de toekomst.

Aan het slot van de bijeenkomst ontvingen alle aanwezigen een publicatie waarin de essays zijn opgenomen, samen met een overzicht van de projecten die de afgelopen jaren in het kader van Repair with Gold zijn uitgevoerd