Gemene Grond
Dividual kreeg de opdracht om een innovatieve stedenbouwkundige strategie te bedenken voor de gemeente Roermond. Deze gezamenlijke strategie kreeg vorm in samenwerking met vertegenwoordigers van de gemeente, waarbij gebruik werd gemaakt van waardevolle inzichten van Wouter Veldhuis. Het doel van het traject was om een frisse blik te werpen op de toekomst van de gemeente, zodat de inwoners van de stad kunnen profiteren van de voordelen van de recente stedelijke ontwikkeling.
Korte beschrijving van het project
Het project gaat ervan uit dat het industriële relict, een lang ongebruikt goederenspoor, wordt omgevormd tot een nieuwe stadscampus gericht op cultuur en nieuwe economie. Door uit te gaan van een nieuw ontwikkelingsmodel wordt openbare grond uit de vastgoedmarkt gehaald en beschermd tegen speculatie. Directe betrokkenheid van bewoners creëert nieuwe relaties en stimuleert een gevoel van agency. Deze innovatieve benadering van stedelijk ontwerp maakt het mogelijk om de betaalbaarheid van de ruimtes die door het ontwikkelingsproces ontstaan te garanderen en maakt het mogelijk om de geleidelijke ontwikkeling af te stemmen op de behoeften van de lokale gemeenschappen.
De belangrijkste leidende ruimtelijke ingreep is de transformatie van een drie kilometer lang stuk van het spoor in een nieuw stadspodium, een lineair park. Door het park in te bedden in de bestaande stedelijke structuren kunnen nieuwe verbindingen worden gevormd, onderbenutte ruimten worden vrijgemaakt en de interacties binnen de verschillende buurten worden versterkt. De percelen rondom het voormalige spoor worden omgevormd tot productieve locaties die de economische activiteit in kwetsbare wijken ondersteunen. Het beschermen van openbare grond als een gemeenschappelijke bron van rijkdom maakt flexibele ontwikkeling en het opbouwen van een nieuwe lokale economie mogelijk.
Lees Gemene Grond in het geheel hier.
Maciej Wieczorkowski
Maciej Wieczorkowski (1990) holds a Master of Science degree in Architecture from Technical University of Delft. He is a cofounder of Dividual, a practice of research and design at the intersection between architecture, urban planning and landscape. Based in Rotterdam, Dividual has engaged in a series of projects that challenge the actual development of the contemporary environment,
making obsolescence a design opportunity. From outdated business parks in Rotterdam to water infrastructures in the Atacama desert, Dividual has developed strategies that turn architecture relics back into active part of the city and the territory.
Recent projects of the office include “Celebrating the unproductive”, a finalist proposal for Prix de Rome 2022 competition and “Buurtschap fabricage” a research project on redeveloping vacant office buildings.