Woonzorgchallenge
Nederland vergrijst. De vraag naar zorg groeit en het aantal mensen dat die zorg kan leveren neemt af. Dat vraagt om het ontwikkelen van veerkrachtige wijken en toegankelijke woningen en buurten waarin mensen zich thuis en verbonden voelen en naar elkaar omzien. De Woonzorgchallenge is een nieuw instrument voor woningcorporaties om locaties niet alleen ruimtelijk, maar ook sociaal te ontwikkelen. Hiermee helpt het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) bij het realiseren van nieuwe vormen van wonen en zorg, ondersteund door de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).
Wat is het?
De Woonzorgchallenge is een nieuw instrument voor woningcorporaties om locaties niet alleen ruimtelijk, maar ook sociaal te ontwikkelen. In de Woonzorgchallenge werken bewoners samen met multidisciplinaire teams van ontwerpers, sociaal ondernemers en zorgprofessionals. In co-creatie komen zij in een paar overzichtelijke stappen tot de meest passende invulling van een locatie, inclusief een woonzorgconcept. Anders dan bij een reguliere opdracht of aanbesteding is het programma (aantal woningen, voorzieningen en activiteiten) niet van tevoren uitgedacht en uitgewerkt. De Woonzorgchallenge maakt juist gebruik van de kennis, ervaring en creativiteit van interdisciplinaire ontwerpteams om tot een passende invulling te komen.
Waarom is het ontwikkeld?
Nederland vergrijst. De vraag naar zorg groeit en het aantal mensen dat die zorg kan leveren neemt af. Dat vraagt om het ontwikkelen van veerkrachtige buurten en toegankelijke woningen waarin mensen zich thuis en verbonden voelen en naar elkaar omzien. In dit proces dient ruimte gegeven te worden aan bewonersinitiatieven.
Voor wie is het ontwikkeld?
- Versnelling: De Woonzorgchallenge zal naar verwachting leiden tot een versnelling in de ontwikkeling van woon- en zorgvoorzieningen, dankzij het grotere draagvlak en de effectievere besluitvorming.
- Verbinding: Het ontwerp en co-creatieproces brengen verschillende belanghebbenden samen en creëren inzicht in elkaars wensen, wat de waarde van voorstellen voor iedereen zichtbaar maakt.
- Verandering: De challenge is met name geschikt voor transformatie-opgaven in bestaande buurten en kan bijdragen aan leefbaarheid door beter gebruik van bestaande voorzieningen en ruimte voor ontmoeting.
- De mogelijkheid te kiezen: De Woonzorgchallenge resulteert in meerdere voorstellen, waardoor corporaties afgewogen beslissingen kunnen nemen en vertraging wordt voorkomen.
Proces
Het project omvat verschillende fasen, waaronder het bepalen van de locatie en de coalitie van opdrachtgevers, het vormen van een projectteam, het selecteren van ontwerpteams, en het organiseren van dialoogsessies met zorgprofessionals en bewoners. Het proces is gericht op het creëren van een integrale aanpak die optimaal aansluit op de behoeften van bewoners en de ontwikkeling, gebruik en beheer van de locatie. Dit proces is flexibel en biedt de mogelijkheid om op basis van verschillende voorstellen tot weloverwogen beslissingen te komen.
Het CRa verwacht ervaringen rondom de Woonzorgchallenge en de eerste pilot op de Berensteinlaan in Den Haag in het eerste kwartaal van 2025 te kunnen delen middels een online publicatie.