Editie 2: Aukje Dekker en de Tweede Kamer

FANFARE is de tweede editie van de Kunstparade Binnenhofrenovatie, door kunstenaar Aukje Dekker op uitnodiging van de Tweede Kamer. Het is een muzikale en beeldende performance opgevoerd door 24 fanfaremuzikanten en zangers verzameld uit fanfareverenigingen en amateurkoren uit alle provincies van Nederland. Zij zullen elkaar voor het eerst ontmoeten op zaterdag 22 juni op het schelpenpad van de Lange Vijverberg in Den Haag.

FANFARE is een nieuw werk van kunstenaar Aukje Dekker en draait om de poging. Wat de muzikanten en zangers gaan spelen is geheel aan hen. Niemand heeft instructies vooraf ontvangen. Er is niet gerepeteerd, er heeft geen overleg plaatsgevonden. Het gaat om de verbinding zoeken in muziek en zang, om te weten wanneer een pas op de plaats te maken of wanneer juist mee te gaan in de aanzet van een ander. De muzikanten en zangers krijgen door Dekker speciaal ontworpen kostuums aan en worden verspreid op een verhoogde plek op het schelpenpad geplaatst.
De gehele performance duurt ongeveer twee uur en zal volgens Dekker in haar kwetsbaarheid altijd geslaagd zijn. Een ongemakkelijke, maar spannende belevenis, waarbij het publiek mede onderdeel wordt door zich open te stellen voor deze zoektocht naar verbinding.

De poging

Aukje: “Dit is mijn afgeleide van een fanfare waarin individuen een collectief vormen. FANFARE draait om de poging. Steeds opnieuw proberen, steeds opnieuw verhouden. Deze muzikanten en zangers hebben geen gezamenlijk repertoire. Geen oefening, geen regie, geen program. Ik geloof dat het prachtig wordt!”

De Tweede Kamer

Voor deze editie van de Kunstparade heeft de kunstcommissie van de Tweede Kamer het thema verbinden en overbruggen meegegeven. Het thema heeft connecties met de functie van de Tweede Kamer: men verbindt de verschillende visies uit de samenleving en probeert tot een overeenstemming te komen door over de eigen schaduw heen te stappen. FANFARE is een creatieve overbrugging.  

Aukje Dekker

Aukje Dekker is een veelzijdige kunstenaar met een tomeloze energie. Haar werk gaat over collectiviteit en authenticiteit en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Dit doet ze met humor en zelfspot.

De kunst van het proberen

Centraal staat de kunst van het proberen. Dat doet ze op vele manieren, waaronder het runnen van een club in Amsterdam, Sexyland World, waar alle mogelijke subculturen elk hun eigen avond mogen organiseren. En ook in haar beeldend werk, performances en films daagt ze zichzelf steeds opnieuw uit. Voor Dekker schuilt er schoonheid in de onhandigheid. Want daar tonen we ons kwetsbaar. En wie zijn best doet kan nooit falen. Deze houding geeft haar de ruimte om steeds in een ander medium te werken, om op een speelse manier de grenzen van haar kunstpraktijk op te rekken.

Aukje Dekker

Biografie

Aukje Dekker studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie, het Sandberg Instituut en Central St. Martins College in Londen. Haar werk wordt tentoongesteld in verschillende nationale en internationale galeries, musea en beurzen. Zij maakte vorig jaar een portret voor burgemeester Femke Halsema dat in de collectie van het Amsterdams Museum werd opgenomen en in 2022 en 2023 maakte ze voor de VPRO de jeugdserie Moonriders.