Flexwonen wordt vaak gezien als slechts een goedkope en snelle huisvestingoplossing voor complexe doelgroepen. Flexwonen is echter meer dan dat. Door flexibele woonvormen slim in te zetten en rekening te houden met de omgeving kan het worden ingezet om de woonkwaliteit van de hele buurt te verbeteren.
In veel flexwonen-projecten ligt de focus op het product en te weinig op het creëren van een integrale leefkwaliteit en fijne woonsfeer. De buitenruimte is vaak een sluitpost, waardoor kwaliteitsverbeteringen van het bestaande, worden misgelopen. Er worden flinke stappen gemaakt op het gebied van materiaalgebruik en manier van bouwen, maar de doorontwikkeling in circulariteit, modulariteit en inzetbaarheid (doelgroep, binnenstedelijk) lijken te stokken.
Door flexwonen ‘gebiedsgericht’ in te zetten als geleidelijke (i.p.v. tijdelijke) strategie kunnen de woningen een volwaardig onderdeel worden van het palet van woonomgevingen in de stad.
Oplossingen met een geleidelijke ontwikkelstrategie
Architecten Tom van Tuijn en Emille van der Vugt maakten een plan voor de Spoorzone van Zwolle en de kloostertuin in Nuenen.
De Spoorzone Zwolle kenmerkt zich door de verschillende woonmilieus. Het Engelenpad, als verbinder van binnenstad, spoorzone en onderwijscampus, introduceert de verschillende flexwoontypologieën en vormt het weefdraad tussen de woonmilieus. Een slimme ontwerpstrategie zorgt ervoor dat het gebied geleidelijk getransformeerd
De ontwerpers Tom van Tuijn en Emille van der Vugt stellen in hun plan de volgende stappen voor:
Een tijdelijke Parkeergarage ‘zuigt’ de auto’s uit het gebied waardoor overmaat aan ruimte bloot komt te liggen.
Flexibel en modulair basissysteem maakt snelheid, veranderbaarheid en tijdelijkheid mogelijk. Met daarbij de ‘next level’ kwaliteit en inbedding. Flexibiliteit naar de permanente situatie als schaduwplan.
Engelenpad wordt geactiveerd door een tijdelijke brug, transformatie van bestaande plinten en parasitair aanhaken in bestaande gebouwdelen. Placemaking op cruciale stedelijke knooppunten
Geleidelijke doorontwikkeling: Vergroenen en verduurzamen openbare ruimte. Bestaande gebouwen transformeren mee. Permanente gebouwen worden bestendigd.
De kloostertuin in Nuenen vormt een groen en ecologische plek binnen een sociaal, dorps, cultuurrijk gebied. Nuenen kent ook een bouwopgave en wil deze graag in het dorp realiseren en daarmee bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van het bestaande dorp. In de verbinding tussen natuur en cultuur schuilt een aantrekkelijk perspectief voor deze tuin. De kenmerken van flexwoningen en flex-infra inspireren om deze verbinding tot stand te laten komen. Aan de hand van een prefab en modulair bouwsysteem wordt ‘dorps verdicht’ op twee manier: compacte volumes in een tiny forest en het aanhelen van een het dorps-weefsel.
Middels een slimme ontwerpstrategie wordt het gebied geleidelijk getransformeerd:
Gestart wordt met het bestendigen en doorontwikkelen van het groene raamwerk van de kloostertuin.
Aanleggen van een flexibele en lichte infrastructuur, reversibel als additionele laag
Lichte gebouwen landen als sculpturen in het groen. Alzijdig, gevarieerd en met een divers woonprogramma
Het bos evolueert door en door: een tiny forest als een ecologische verrijking. De dorpsbewoners zorgen voor het onderhoud en er ontstaan nieuwe sociale verbindgen.
De gebouwen evolueren door en door. Het modulaire bouwsysteem is flexibel en kan anticiperen op veranderende woonwensen.