Wederopbouwlandschappen Haskerveenpolder en De Groep
In opdracht van het CRa voerde Feddes-Olthof Landschapsarchitecten samen met Ziegler|Brandenhorst Stedenbouw een onderzoek naar de verandercapaciteit van de Haskerveenpolder en De Groep. Beide landschappen zijn door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als waardevolle Wederopbouwlandschappen geoormerkt.
De laag van maakbaarheid
Kunnen ruimtelijke principes, die stammen uit de wederopbouwperiode, houvast bieden voor toekomstige ruimtelijke transformaties van het agrarische cultuurlandschap? Deze vraag stelde het College van Rijksadviseurs aan Feddes-Olthof landschapsarchitecten en Franz Ziegler (Ziegler|Brandenhorst stedenbouw en architectuur). Zij kregen opdracht om twee wederopbouwgebieden, de Haskerveenpolder (Friesland) en 'de Groep e.o.' (Utrecht), te onderzoeken op uitdrukkingsvormen en kenmerken die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog het aanzien van de gebieden bepaald heeft. Het doel van de studie was om in beeld te brengen wat de specifieke 'wederopbouw-karakteristieken' zijn van beide gebieden en te verkennen wat aanknopingspunten kunnen zijn voor toekomstige ontwikkelingen.
Het onderzoek heeft een aantal methodische bouwstenen en inzichten voor beleid opgeleverd voor beleidsmakers en bestuurders in de twee betrokken gebieden. Ook kunnen de studies een voorbeeld zijn voor andere gebieden waar de erfenis van de wederopbouw ter discussie staat en in beleid vertaald moet worden. In totaal heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in 2012 dertig Wederopbouwgebieden aangewezen. Daarvan liggen acht gebieden buiten de stad. Behalve de Haskerveenpolder en 'de Groep e.o.', gaat het om de gebieden Walcheren (Zeeland), de Noordoostpolder (Flevoland), de Scheeken (Noord-Brabant), Maas en Waal-West (Gelderland), Beltrum en Vriezenveen (beiden Overijssel).
Het rapport 'Wederopbouwlandschappen, de laag van maakbaarheid' is op het RCE-Symposium 'Landschap van de Vooruitgang' op 5 september 2014 gepresenteerd.