Nieuwsbrief College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs

Het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van transformatie, mobiliteit en de stad, tot de impact van de energietransitie. Het CRa bestaat uit Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws.

Hoog tijd voor moedige én noodzakelijke ruimtelijke keuzes: reflectie op provinciale voorstellen NOVEX

Hoe kunnen we in de toekomst de zoetwatervraag faciliteren? En hoe voorkomen we dat energienetwerken worden aangelegd naar plekken en industrieën waarvan de levensduur beperkt is? Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) identificeert het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa), in reflectie op de provinciale ruimtelijke voorstellen, zeven thema’s die vragen om een radicale koerswijziging.

Lees hier de reflectie op de provinciale voorstellen.

Leidsche Rijntunnel
Beeld: ©Ivo Vrancken

Levendig debat over Waarde(n) van de ontwerper

Zet zo’n honderd professionals uit de bouw- en ontwerppraktijk bij elkaar om over aanbestedingen te praten en je krijgt evenzoveel meningen. Of toch niet? Op 16 mei vond op initiatief van het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs een debat plaats in Lagerhuis-opstelling. De architecten waren, zoals verwacht, in de meerderheid en drukten hun stempel op het debat. Maar ook diverse opdrachtgevers en adviseurs lieten zich niet onbetuigd met een levendig en indringend gesprek tot gevolg.

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst staat nu online.

30.000 bezoekers Nederland op de Tekentafel

Afgelopen zondag was de tentoonstelling Nederland op de tekentafel, 100 jaar toekomstideeën voor het laatst te zien in Nieuwe Instituut (NI). Een samenwerking tussen NI en het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa). Het was het grootste toekomstatelier tot nu toe: de tentoonstelling trok in een half jaar tijd meer dan 30.000 bezoekers. Het CRa gaat nu samen met NI de tentoonstelling digitaal beschikbaar maken en uitbreiden met verhalen en reflecties. En in het najaar proefdraaien met een toekomstatelierruimte in NI, om met verschillende partijen verder na te denken over de ruimtelijke toekomst van Nederland. Meer informatie volgt snel.

Woonzorgchallenge in Den Haag Zuidwest van start

Twee teams van ontwerpers en zorgprofessionals zijn geselecteerd voor deelname aan de Woonzorgchallenge voor de pilotlocatie in Den Haag Zuidwest. In een uniek co-creatieproces onder begeleiding van het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) zoeken zij samen met bewoners, woningcorporatie Staedion, zorgaanbieder Middin, de gemeente Den Haag en andere betrokkenen in de wijk naar een nieuw woonzorgconcept voor een woonzorgcomplex aan de Beresteinlaan.
Volgende week brengen Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Staatssecretaris Maarten van Ooijen een werkbezoek aan de pilotlocatie, in het kader van het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lees hier alles over de Woonzorgchallenge.
 

Beresteinlaan 629-635 in Den Haag Zuidwest

Veerkrachtig bezit. Zorg voor erfgoed binnen de Rijksvastgoedportefeuille

Het erfgoed in de Rijksvastgoedportefeuille is een waardevol bezit en vraagt om zorgvuldig rentmeesterschap. In een voortdurend veranderende context acht het College van Rijksbouwmeester en Rijksadvieurs (CRa) een heldere visie op erfgoed vanuit het Rijksvastgoedbedrijf onmisbaar. Er is nu momentum én noodzaak om stil te staan bij de maatschappelijke waarden van het erfgoed in eigen bezit. Om stelling te nemen en een duidelijke richting aan te geven, die doorwerkt in de organisatie en processen van het Rijksvastgoedbedrijf. De organisatie kan hier een voorbeeldrol vervullen voor andere overheden. In het advies Veerkrachtig bezit. Zorg voor erfgoed binnen de Rijksvastgoedportefeuille doet het CRa vier aanbevelingen.

Lees hier de publicatie.

Uitnodiging impactonderzoek

Graag nodigt het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) je uit om deel te nemen aan een impactonderzoek. Het onderzoek helpt het CRa beter inzicht te krijgen in het verschil dat het maakt of kan maken voor de toekomstige inrichting van Nederland. Het CRa waardeert het zeer als je aan het onderzoek mee wilt doen.

Via deze link word je vanzelf naar het onderzoek geleid.
Invullen van de vragen duurt 10 tot 20 minuten.

De verhalen worden anoniem verwerkt en zijn niet terug te herleiden tot personen.

Rijksadviseurs in de media

Deze maand onder meer: