Nieuwsbrief College van Rijksadviseurs

Het College van Rijksadviseurs (CRa) adviseert het Rijk over ruimtelijke kwaliteit. Over de urgente thema’s van nu: van transformatie, mobiliteit en de stad, tot de impact van de energietransitie. Het College van Rijksadviseurs bestaat uit Rijksbouwmeester Francesco Veenstra en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving Jannemarie de Jonge en Wouter Veldhuis. In deze nieuwsbrief vindt u het laatste nieuws.

Inschrijving Woonzorgchallenge geopend!

Het College van Rijksadviseurs roept ontwerpers en zorgprofessionals op om deel te nemen aan de Woonzorgchallenge, een nieuw instrument om woonzorglocaties zowel ruimtelijk als sociaal te ontwikkelen. Betrokken bewoners, corporatie, gemeente, ontwerpers en zorgprofessionals komen in dit unieke co-creatieproces samen om tot nieuwe woonzorgconcepten te komen. De eerste Woonzorgchallenge wordt ontwikkeld op een pilotlocatie aan de Beresteinlaan in Den Haag Zuidwest en is aangereikt door woningcorporatie Staedion.

Kijk hier voor meer informatie en om aan te melden.

Gezocht: ontwerpers en co-opdrachtgevers voor Young Innovators 2024

Het College van Rijksadviseurs (CRa) zoekt jonge ontwerptalenten en publieke opdrachtgevers met een concrete ruimtelijke- maatschappelijke vraag voor de Young Innovators 2024. Met dit Young Innovators programma koppelen de Rijksadviseurs jonge, talentvolle architecten, interieurarchitecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan grote ruimtelijke opgaven als klimaatadaptatie, energietransitie, duurzame verstedelijking & mobiliteit, transitie van de landbouw en sociale rechtvaardigheid.

Geïnteresseerd? Neem dan voor 1 maart contact op met het College van Rijksadviseurs via postbus.rijksadviseurs@rijksoverheid.nl.
Kijk op de website voor meer informatie.

Op de agenda: gebouwgebonden voedselproductie

In Nederland is terecht veel aandacht voor bodemgebonden landbouw. Wat ontbreekt is aandacht voor voedselproductie dat gebeurt in gebouwen. En dat is niet terecht. Om gebouwgebonden voedselproductie op de politieke agenda te krijgen en ruimtelijke principes in beeld te krijgen, nodigde Rijksadviseur Jannemarie de Jonge diverse experts uit om hun kennis en ideeën te delen op Foodlog in een vijfdelige artikelenreeks. Samen met Krijn Poppe, oud-WUR, econoom en beleidsadviseur, bespreekt ze de bevindingen in het slot van deze reeks. Alle voorgaande artikelen zijn terug te lezen.

De reeks artikelen vind je hier.

Beeld: Kadir van Lohuizen

Wie wint de Bouwerscompetitie biobased & natuurinclusief bouwen in Leeuwarden?

De winnaar van de Bouwerscompetitie biobased & natuurinclusief bouwen in Leeuwarden wordt 21 maart bekend gemaakt. Drie ontwerpteams, bestaande uit een aannemer, architect en landschapper/ecoloog, hebben een ontwerp gemaakt voor een bouwveld met 45-50 sociale huurwoningen in Leeuwarden Nieuw Oud Oost, naast Sportclub Cambuur. Het winnende project wordt op korte termijn, in het najaar van 2024, uitgevoerd. Het gaat om nieuwbouwwoningen waarbij voor minimaal 85% gebruik is gemaakt van biobased materialen. Twee belangrijke doelstellingen worden met deze bouwerscompetitie behaald: realiseren én opschalen van biobased en natuurinclusief bouwen. Bij het uitwerken van de plannen wordt op een innovatieve manier gekeken naar een zorgvuldige inpassing die niet ten koste van de natuur gaat, maar juist een aanwinst is.

Lees hier meer over het programma Een Nieuwe Bouwcultuur en de Bouwerscompetitie biobased & natuurinclusief bouwen in Leeuwarden.

Uitnodiging: Wij zijn Natuur

De toekomstacademie Wij zijn Natuur werkt samen met rijksambtenaren aan nieuwe manieren van denken over natuur in beleid. Het thema van de derde bijeenkomst is Voedsel en Gezondheid. Martien Lankester, arts, sociaal geneeskundige en al 45 jaar bezig met duurzame voeding, vertelt over de relatie tussen gezonde bodem en gezonde mensen. We nodigen je van harte uit op 29 februari aanwezig te zijn in Artis.

Aanmelden kan via Postbus.Rijksadviseurs@Rijksoverheid.nl.
Lees hier meer over de toekomstacademie Wij zijn Natuur.