Panorama Nederland in de Praktijk #2

Vandaag verschijnt het tweede online magazine Panorama Nederland in de Praktijk. In dit magazine - met het thema nabijheid - brengen we personen, projecten en initiatieven in beeld die het gedachtegoed van Panorama Nederland uitdragen. Zo zetten we met Panorama Nederland de volgende stap: van een optimistische toekomstvisie voor de ruimtelijke inrichting van Nederland, naar de realistische en soms weerbarstige praktijk. 

Het einde van ‘verder = beter’ is nabij

Hoe meer keuze om de hoek, des te minder reden om verder te rijden. Zeker in deze bizarre coronatijd zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust. Dit magazine staat in het teken van nabijheid. Rijksadviseur Daan Zandbelt schrijft hierover in zijn column: "Nu we zo veel mogelijk thuisblijven, zien we kwaliteiten van de directe woonomgeving. Tijdens ommetjes ontdekken we het groen om de hoek. Een goede buur blijkt liever, dan die verre vriend. Nu lokale ondernemers dreigen te verdwijnen, zien we pas hun waarde.”

Lees de column over nabijheid.

Panorama NL in de praktijk
Beeld: ©Iris van den Broek / Iris van den Broek

Door de bril van...

In de rubriek Door de bril van nemen we een kijkje bij verschillende projecten en initiatieven. Zij brengen Panorama Nederland in de praktijk. Voor deze editie gingen we naar Amsterdam, waar de Agenda Amsterdam Autoluw moet zorgen voor meer ruimte en een betere bereikbaarheid. We bezochten in Utrecht de Merwedekanaalzone, waar een nieuwe stadswijk wordt gebouwd. En we gingen de natuur in via de Buitenpoorten; een prachtig initiatief om vanuit de stad - met het openbaar vervoer - er gemakkelijk op uit te trekken.

Bekijk hier de drie video’s.

buitenpoorten

Aan het woord: Andy van den Dobbelsteen

We moeten weer vaker zaken dichter bij huis oplossen. De energietransitie is ook een overgang van centraal naar lokaal, vindt de optimistische duurzaamheidshoogleraar Andy van den Dobbelsteen. Hij stelt in de rubriek Aan het woord dat slimme combinaties van opwekken én gebruik van energie heel goed in de buurt kunnen. “Supermarkt en woningen kunnen maximale uitwisseling krijgen.”

Lees het interview.

Andy van den Dobbelsteen

Panorama Nederland: ‘s-Hertogenbosch

Panorama Nederland reist door het land. Op tal van locaties stappen mensen het panorama binnen om een kijkje te nemen in de toekomst van hun leefomgeving. Een goede gelegenheid om in gesprek te gaan over de kansen voor hun dorp, stad of provincie. Anne van Kuijk, werkzaam bij de Provincie Noord-Brabant, haalde dit panorama als allereerste uit Den Haag. “Dat moet zo snel mogelijk naar Brabant, dacht ik direct.”

Lees het interview met Anne van Kuijk

Den Bosch

In beeld: Dwars door Nederland

In de rubriek In Beeld bieden we talentvolle makers een podium. Rijksadviseur Daan Zandbelt vroeg fotograaf Yorit Kluitman om foto’s te maken met het thema Nabijheid. Yorit Kluitman: “Nederland heeft een netwerk aan mogelijkheden om het landschap te ontdekken en de kwaliteiten van het land te verkennen. In Nederland is alles nabij. Met deze serie heb ik geprobeerd te tonen wat er in Nederland allemaal mogelijk zou zijn in een dag. Een dwarsdoorsnede van het land.”

Bekijk de fotoserie: Dwars door Nederland

Dwars door Nederland
Beeld: ©Yorit Kluitman / Yorit Kluitman

“Een goede locatie is voor bedrijven van vitaal belang.”

Wat voor mensen geldt, geldt ook voor bedrijven: ze zoeken elkaar graag op. Bij elkaar vormen ze weer een aantrekkelijke kluwen voor andere bedrijven. Zo ontstaat de kracht van de massa. Voer voor planologen die dromen van gericht beleid. Individuele bedrijven maken hun eigen afweging. Hierover spraken we met planoloog Marloes Hoogerbrugge van kennisinstituut Platform31, Marcus Fernhout van CIC Rotterdam en Alexander Klöpping van Blendle.

Lees verder: “We hebben het hele ecosysteem van ondernemingen nodig.”

Beeld: ©Guido Pijper / Guido Pijper