Rijksbouwmeester roept op: zet Woonzorgchallenge in voor toekomst wonen en zorg

Hoe creëren we vitale gemeenschappen in en rondom bestaande woon(zorg)gebouwen? De Woonzorgchallenge is een innovatieve methode die de kracht van co-creatie en ontwerp benut om locaties toekomstbestendig te maken. Het daagt woningcorporaties, ontwikkelaars, zorgorganisaties en gemeenten uit om samen met bewoners en ontwerpers nieuwe woonzorgconcepten te ontwikkelen. In de publicatie De Woonzorgchallenge: een instrument voor veerkrachtige woonzorglocaties legt het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) stap voor stap uit hoe dit werkt.

Rijksbouwmeester Francesco Veenstra

De publicatie biedt woningcorporaties, ontwikkelaars, zorgorganisaties en gemeenten praktische handvatten om zelf een Woonzorgchallenge te organiseren. Elke stap wordt toegelicht, aangevuld met lessen uit de pilot in Den Haag Zuidwest en ervaringen van betrokken partijen als Staedion, Middin en de gemeente Den Haag.

Wat is het?

De Woonzorgchallenge is een nieuw instrument voor woningcorporaties, ontwikkelaars, zorgorganisaties en gemeenten. Het biedt hen ruimte voor experiment en maakt brede samenwerking mogelijk. In co-creatie met bewoners en ontwerpers smeden zij een nieuwe ruimtelijke en sociale toekomst voor bestaande en vaak verouderde woonzorggebouwen. Gezamenlijk ontwikkelen zij de meest passende invulling van een locatie, inclusief een woonzorgconcept. Hierdoor ontstaat een integrale benadering van wonen en zorg, waarbij het fysieke en sociale domein samenkomen. 

Waarom is het ontwikkeld?

Nederland vergrijst. De vraag naar zorg groeit en het aantal mensen dat die zorg kan leveren neemt af. Dat vraagt om het ontwikkelen van veerkrachtige buurten en toegankelijke woningen waarin mensen zich thuis en verbonden voelen en naar elkaar omzien. Veel van de bestaande woon(zorg)gebouwen bieden kansen om er vitale gemeenschappen in en rondom te vormen, maar in de praktijk blijken er obstakels. Een flinke drempel is de scheiding tussen wonen en zorg in beleid en financiering. Om die verbinding te herstellen is de Woonzorgchallenge ontwikkeld.

Voor wie is het ontwikkeld?

Deze complexe opgave vraagt om een nieuwe samenwerking tussen woningcorporaties, ontwikkelaars, zorgaanbieders en gemeenten. De Woonzorgchallenge stimuleert co-creatie, waarbij partijen in een vroeg stadium samenkomen. Daarbij mobiliseert de methode de ontwerpkracht en expertise die Nederland rijk is om zo buiten de gangbare paden nieuwe oplossingen te vinden. Met de inzet van de Woonzorgchallenge op meer plekken in Nederland kan een beweging op gang worden gebracht die een inclusievere samenleving tot stand brengt.