Hembrugterrein: zes partijen door naar laatste ronde
Zes projectontwikkelaars zijn door naar de laatste ronde in de verkoop van het Hembrugterrein. Zij mogen op 24 november een bod uitbrengen om het terrein te kopen. De hoogste bieder koopt het terrein van het Rijksvastgoedbedrijf en kan zijn plannen uitvoeren. Half januari wordt bekend wie de koper wordt.
De projectontwikkelaars zijn (in alfabetische volgorde):
- ABC Planontwikkeling B.V.
- AM BV
- BPD Ontwikkeling B.V., VORM Ontwikkeling B.V.
- Damse Ontwikkel Combinatie B.V., Diederendirrix B.V., Atelier Kempe-Thill B.V.
- The Good Life Development Fund
- Van der Leij Bouwbedrijven B.V.
Selectie op kwaliteit
Een selectiecommissie onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade bekeek plannen van negen partijen. Drie partijen vielen af. De commissie was onder de indruk van de hoge kwaliteit, de diversiteit en creativiteit in de plannen van de zes partijen die door gaan naar de laatste ronde.
Respect voor erfgoed, lef voor nieuwe ontwikkeling
In de plannen van de zes ontwikkelaars is sprake van een mooi evenwicht. Behoud van het monumentale en het groene karakter van het terrein en de bestaande gebouwen, in combinatie met mogelijkheden voor bedrijvigheid, recreatie en horeca. Er wordt sterk verbinding gezocht met de metropoolregio Amsterdam en met Zaandam. Alle zes partijen kunnen hun programma in ongeveer tien jaar volledig ontwikkelen.
Hoogste bod telt
Alle zes plannen die er nu liggen, zijn allemaal prima. In de laatste fase wordt daarom niet meer gekeken naar de inhoud van de plannen. Nu telt alleen nog het hoogste bod. Voor de zes consortia zijn de commerciƫle belangen groot. Daarom kan het Rijksvastgoedbedrijf in deze fase niets bekend maken over de inhoud van de verschillende plannen.
Het terrein en de gebouwen
Het Hembrugterrein - ruim 42 hectare - is in 1897 ontwikkeld en werd gebruikt voor fabricage voor wapens en munitie, voor verdediging en bevoorrading. Het was het hart van de Stelling van Amsterdam (nu UNESCO-werelderfgoed) en tot de eeuwwisseling in gebruik voor de militaire industrie. Op het bosrijke terrein bevinden zich vijftig rijks- en gemeentemonumenten en vele andere sporen van de industriƫle geschiedenis.
Het terrein is grotendeels opnieuw ingericht in een nauwe samenwerking tussen het rijk, de provincie Noord-Holland en de gemeente Zaanstad. Veel monumenten zijn opgeknapt en het terrein is opnieuw ingericht met steun van de provincie en de gemeente.
De afgelopen jaren heeft het Rijksvastgoedbedrijf het terrein ontwikkeld tot een terrein voor creatieve ondernemers. De monumentale gebouwen zijn geschikt te maken voor wonen of werken, het bos zal straks het groene hart van de ontwikkeling vormen.