Resultaten Pilot Informatiesysteem Knooppunten gepresenteerd

Er is tegenwoordig een grote hoeveelheid gegevens beschikbaar over bereikbaarheid en  verstedelijking. De verschillende informatiebronnen komen echter moeilijk samen. De Pilot Informatiesysteem Knooppunten, dat vorige maand is gepresenteerd, combineert deze data. Hierdoor kunnen er betere beleidsafwegingen worden gemaakt tussen investeringen in spoor, weg en ruimtelijke ontwikkeling.

Resultaten Pilot Informatiesysteem Knooppunten

Pilot

Met de Pilot Informatiesysteem Knooppunten heeft het College van Rijksadviseurs, samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Provincie Noord- Holland en Vereniging Deltametropool geprobeerd om (semi-)publieke data samen te brengen. Het doel van zo'n systeem is om nieuwe inzichten te genereren zodat beleidsafwegingen beter kunnen worden onderbouwd. Door relevante RO- en bereikbaarheidsdata aan elkaar te koppelen, kan het bijvoorbeeld helpen bij de MIRT onderzoeken, waarbij de opgaven gebiedsgericht en vanuit verschillende invalshoeken (bereikbaarheid, ruimte, economie) in samenhang worden bezien. Het systeem moet objectieve data bevatten om te ondersteunen bij het monitoren van knooppunten, het gesprek tussen verschillende partijen te bevorderen en bij het maken van analyses. Deze pilot is tot stand gekomen in navolging op het advies van het College van Rijksadviseurs voor een integrale knooppuntenstrategie ‘OV Knooppunten en hun omgeving’

Meer informatie

De interface wordt via de plugin (KPO pilot) in de open source GIS-software (QGIS 2.14) aan iedereen beschikbaar gesteld. Daarnaast is er een folder beschikbaar over de pilot.