Floris Alkemade over innovatief ontwerp op huisvestingscongres in Mumbai

Onlangs sprak Rijksbouwmeester Floris Alkemade in Mumbai op de conferentie Innovations in Affordable Housing, van MyLiveablecity en Kamla Raheja Vidyanidhi Institute of Architecture and Environmental Studies over innovatieve ontwerpvoorbeelden bij huisvestingsproblematiek en ruimtelijke vraagstukken. Als onderdeel van de presentatie toonde Floris Alkemade de film The art of designing with uncertainty over de huisvestingsprijsvraag voor statushouders A Home Away From Home.

Mumbai klein

Aanleiding

Met de noodzaak om bijna 18 miljoen huizen voor de economisch zwakkere groepen en nog eens 15 miljoen huizen voor de lagere inkomens te creëren, bereikt de woningnood in India een alarmerend hoogtepunt. De roep van premier Narendra Modi om tot en met 2022 "huisvesting voor iedereen" te creëren, vormt een enorme uitdaging.

Deze uitdaging kan gezien worden als een enorme kans voor de industrie, overheid en ontwikkelingsorganisaties om echt een verschil te kunnen maken en bij te kunnen dragen aan de groeiende welvaart van het land. Om deze ambitie te realiseren, zijn innovatie oplossingen nodig. Op de conferentie worden de belangrijkste kwesties tegen een hedendaags daglicht gehouden door ontwerpers, de publieke en de private sector.

Kernthema’s

De kernthema’s van de conferentie worden samengevat in drie onderwerpen: Grond, Financiën en Ontwerp.

  1. Beschikbaarheid van grond tegen betaalbare prijzen, met machtigingsverordening en op geschikte locaties met toegang tot vervoer en openbare voorzieningen (Grond)
  2. De toegang tot goedkope financiering, zowel voor de koper, de bouwers als initiatiefnemers (Financiën)
  3. Het ontwerpen en bouwen van kwalitatieve ecologisch duurzame woningen, tegen een betaalbare prijs (Ontwerp)

Kortom, hoe kunnen industrie en beleidsmakers innoveren om deze enorme kloof in betaalbare woningen te overbruggen?

Traditie van innovatie

Rijksbouwmeester Floris Alkemade spreekt tijdens het programma onderdeel Inspiring case studies international over verschillende voorbeelden uit de Nederlandse traditie om ruimtelijke en sociale problemen op innovatieve wijze op te lossen. Alkemade noemt de huisvesting in Nederland naar aanleiding van de woningwet (1901) als innovatief en ruimtelijk kwalitatief voorbeeld om groeiende bewonersaantallen in steden van goede woningen te voorzien.

Ook de eeuwenlange traditie die Nederland kent met watermanagement, waarbij door eeuwenlang te innoveren een landelijk probleem werd omgezet tot een nieuw landschap en vernieuwende kennis over waterengineering, werd door Alkemade als voorbeeld van innovatieve omgang met grote vraagstukken genoemd. Als reactie op de groeiende vraag naar kleinere flexibele woonruimte in Westerse steden wijst Alkemade op de Tiny House Movement als voorbeeld, waarbij ontwerp substantieel bijdraagt aan de oplossing.

Aanbevelingen

De conferentie werd bijgewoond door enkele hooggeplaatste vertegenwoordigers van de Indiase regering, projectontwikkelaars, financiële experts, architecten, stedenbouwkundigen en sociologen. Over twee maanden zullen de werkgroepen naar aanleiding van de conferentie strategische aanbevelingen doen aan de industrie en beleidsmakers voor het aanpakken van het woningvraagstuk in India.

Bekijk de film 'The art of designing with uncertainty' over de huisvestingsprijsvraag voor statushouders A Home Away From Home.