Participatie en gebiedsprocessen leidend bij wateropgaven
Op 23 november vond het symposium ‘Water, erfgoed en ruimte. Historische oplossingen als inspiratie voor wateropgaven’ plaats bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. In zijn voordracht liet Berno Strootman als Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving inspirerende voorbeelden zien van projecten waarin waterveiligheid en cultuurhistorische waarden op een goede manier in een sterk ontwerp zijn verenigd.
De lange traditie in het omgaan met het water zit diep verankerd in de Nederlandse cultuur. In het landschap vertaalt dit zich naar verschillende ingenieuze waterbouwkundige werken met een hoge culturele waarde. Hoe zorgen we ervoor dat dit culturele erfgoed dat door de jaren heen is opgebouwd in hedendaagse en toekomstige waterveiligheidsprojecten met zorg worden opgenomen? Boeken waarin de deltawerken, de dijken en de natte kunstwerken op nationaal niveau gedocumenteerd zijn functioneren als belangrijke naslagwerken. Ook publicaties van locatie specifieke studies waarbij kennis wordt verzameld om inzicht te krijgen in veiligheid en eigenheid van kust en rivieren zijn waardevol. Deze vormen van verslaglegging zijn van betekenis om maatschappelijke en bestuurlijke agenda’s van de toekomst op te stellen. Daarnaast is het stellen van ruimtelijke kwaliteitskaders in wateropgaven een manier om cultureel erfgoed te borgen.
Dubbele doelstelling
Het project ‘Ruimte voor de Rivier’ heeft een dubbele doelstelling: zowel waterveiligheid als een aantrekkelijke leefomgeving. Dit zorgde ervoor dat erfgoed expliciet werd opgenomen in de waterveiligheidsopgave. De toekomst geeft andere uitdagingen waarin participatie en gebiedsprocessen in wateropgaven leidend zullen zijn. Wil je dat cultuurhistorie goed wordt meegenomen in de Gebiedsagenda’s en projecten in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma en het MIRT, dan zullen mensen met cultuurhistorische kennis moeten participeren in deze gebiedsprocessen.