Kansen voor herbestemming van rijksvastgoed in Lelystad
In vervolg op het advies Rijksvastgoed in Beweging geeft het College van Rijksadviseurs een invulling van de in het advies aanbevolen brede waardebenadering voor de casus Lelystad. Met de afstoot van drie overheidsgebouwen wordt Lelystad relatief hard getroffen. Het CRa geeft aanbevelingen aan de Stuurgroep MIRT Onderzoek Rijksvastgoed voor herbestemming van deze drie bijzondere gebouwen op belangrijke locaties in de stad. De stedenbouwkundige context en kansen die het CRa presenteert zijn gebaseerd op een analyse van bureau West 8 in opdracht van het CRa. Het advies is gevraagd door de Stuurgroep en dient als bouwsteen in de besluitvorming rondom afstoot en herontwikkeling van de gebouwen.
De stagnerende vastgoedmarkt buiten de Randstad en de beperkte vraag naar kantoor- en bedrijfsruimte in een stad als Lelystad trekt een wissel op de voorbereiding van de verkoop van de drie gebouwen. Om beweging te krijgen aan de vraagkant is een proactieve én eensgezinde inzet van de overheid nodig, stelt het CRa. Het MIRT-traject maakt het mogelijk in een vroege fase overeenstemming te krijgen over de publieke voorwaarden waaronder het vastgoed kan worden afgestoten. Daarmee kunnen vanuit een stedelijk en regionaal perspectief ruimtelijke, functionele en economische verbanden worden gelegd en aanknopingspunten gevonden. Het CRa verwacht veel heil van deze brede benadering voor het rijksvastgoed en is van mening dat ze als standaard zou moeten gaan gelden bij afstoot. Bij het zoeken naar nieuwe functies voor de gebouwen zijn ook de ontwikkelingen in en rondom Lelystad betrokken, zoals de mogelijke realisatie van een haven met industrieterrein, de nieuwe woningbouwlocatie Warande, de plannen voor Bataviastad en niet in de laatste plaats de uitbreiding van de luchthaven. Door breder te kijken ontstaan nieuwe mogelijkheden voor kansrijke herbestemming.
Raad voor de Kinderbescherming en het HanzePark
Aan de achterzijde van het NS-station Lelystad ziet het CRa kansen voor de ontwikkeling van een goed bereikbare centrum-campus. Dit sluit aan bij de stedelijke uitstraling die het gebied nu al heeft. Door de inzet van water kan een rechthoekig veld worden gemarkeerd waarbinnen de gebouwen een samenhang krijgen in de oriëntatie naar binnen en naar buiten. Een herinrichting van de openbare ruimte geeft het gebied een nieuwe, passende uitstraling. Het CRa pleit voorts voor een flexibele bestemming van het gebied, zodat een mix van wonen, kantoren en zorgvoorzieningen mogelijk wordt. Door het ontwikkelperspectief van het gebied te bekijken wordt de herbestemming van het gebouw van de Raad voor de Kinderbescherming in een groter kader geplaatst.
Het Smedinghuis en omgeving
Het Smedinghuis is een van de jonge iconen van Lelystad maar ligt niet in een van de economische toekomstgebieden. Voor de transformatie tot woningen, bedrijfsruimte voor starters of creatieve broedplaats is het gebouw een maatje te groot. Wellicht zal een aantal vleugels kunnen worden gesloopt. Ook bij deze transformatie pleit het CRa voor het betrekken van het perspectief van de omgeving. Zo zal de overmaat aan parkeerruimte moeten worden teruggebracht.
De Scheepsarcheologische werkplaats (RCE-gebouw) aan de Flevokust
Het CRa pleit voor een overkoepelende stedenbouwkundige visie waarbij het ruimtelijk perspectief van de kustzone op regionaal en lokaal niveau wordt geschetst. De herbestemming van het RCE-gebouw moet worden bepaald als onderdeel van een recreatieve structuur binnen de kustzone. De uitbreiding van het outletcenter Bataviastad biedt kansen om die recreatieve structuur naar buiten te keren en te verankeren in de omgeving. Ook het aanpakken van de groenstructuur vergroot de aantrekkelijkheid van het gebied en bepaalt daarmee mede de toekomst van het markante rijkspand, waarvoor het CRa een horecavoorziening suggereert.