Nederlandwordtanders /Live

Circulair bouwen, energietransitie, sociale innovatie: ontwerpers leveren een belangrijke bijdrage aan de grote maatschappelijke opgaven van dit moment. Tijdens de vijfde bijeenkomst van het platform Nederlandwordtanders kwam een groot aantal jonge ontwerpers aan het woord.

NL wordt anders

Het platform Nederlandwordtanders, een initiatief van voormalige Rijksbouwmeesters Liesbeth van der Pol en haar opvolger Frits van Dongen, richt zich dit jaar op het mogelijk maken van ruimtelijke vernieuwing. Daarbij gaat het over zaken als financiële haalbaarheid, passende wet- en regelgeving, sociale en ecologische aspecten en samenwerking met andere disciplines. Nederlandwordtanders/Live #5 bood het podium aan vier ontwerpers en de ‘mogelijkmakers’ van hun innovatieve projecten.

Energietransitie

Een van die opgaven is de energietransitie. Volgens CRa Young Innovator Jeroen Atteveld heeft Amsterdam een probleem: ‘Als we alle warmte zouden opvangen die we in Amsterdam jaarlijks weggooien, zouden we meer dan voldoende hebben om elke woning comfortabel te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Dus waarom doen we dat niet? De voordelen van het gebruik van warmte in plaats van gas zijn legio, maar het netwerk om warmte te distribueren van drie grote energiecentrales naar woningen ontbreekt grotendeels.’ Het onderzoek Warmsterdam, in samenwerking met Dingeman Deijs, laat zien hoe warmte voelbaar en zichtbaar wordt in de stad en een kwaliteitsimpuls kan geven aan de openbare ruimte. Rienke Groot, secretaris van het College van Rijksadviseurs, vraagt zich af wat de ruimtelijke impact is van de energietransitie. ‘Ziet u de windmolenparken en zonnepanelenvelden al voor u? Alles wat we nu zien aan energie is maar een fractie van wat er komen gaat, we moeten proberen ook op de grote schaal in een vroeg stadium ontwerpers te betrekken.”

Biobased bouwen

Marco Vermeulen van Studio Marco Vermeulen licht zijn biobased ontwerp voor de herontwikkeling van het Biesbosch Museum toe. ‘De oude reeks van structuralistische paviljoens wordt helemaal bedekt met een dikke groene deken en krijgt een nieuwe vleugel. Het nieuwe museum toont als een landart object, dat zich opent naar de omgeving en waar de ‘Biesbosch experience’ voelbaar en zichtbaar wordt. Chris Roorda (DRIFT) denkt vanuit economisch en ruimtelijk perspectief over de betekenis van de bio-based economie in de toekomst: ‘Wij staan aan de vooravond van een evolutionaire revolutie. Onze toekomst is biobased, een andere is er niet. Kom uit de bubbel waarin je nu leeft, wij moeten het huidige onvoorstelbaar maken, innovatiekracht bundelen, partijen uitdagen hun rol te pakken en met een gezamenlijke wil inspelen op de nodige veranderingen.

Van input naar impact

Bas Vereecken, hoofd Atelier Rijksbouwmeester, besloot Live#5 met een oproep: ‘Op 8 oktober staat de volgende Nederlandwordtanders bijeenkomst gepland. Hoe kunnen wij de opbrengsten van alle prachtige initiatieven die wij tijdens de Live bijeenkomsten gehoord hebben nu verzilveren? Welke boodschap geven wij de nieuwe Rijksbouwmeester mee, waarom en hoe hij of zij verder moet met Nederlandwordtanders?’ Alle pitches van deze en de vorige bijeenkomsten zijn te bekijken op de website: www.nederlandwordtanders.nl.

Zie ook CRa Young Innovators.