Week van het Lege Gebouw: tegen de spreadsheet-logica

De mogelijkheden voor herbestemming van een leeg kantoorpand op bedrijventerrein Sloterdijk in Amsterdam vormden het onderwerp van de derde editie van de Week van het Lege Gebouw. Volgens Gerben van Dijk, voorzitter van het H-team, hebben de 50 deelnemende studenten niet alleen nieuwe ideeën gegenereerd, maar zich ook gekeerd tegen de ‘spreadsheet-logica’ van de vastgoedsector. De studenten kwamen met innovatieve ideeën voor de activering van het gebouw en zijn omgeving, waar het percentage leegstand boven de 20% ligt.

Week van het Lege Gebouw - Cascade

De eigenaar van het leegstaande kantoor stelde het pand ter beschikking aan zes interdisciplinaire studententeams die er vijf dagen bivakkeerden. Een panel bestaande uit opdrachtgevers, onderwijsdirecteuren en initiatiefnemers van herbestemming uit de praktijk reageerde op de voorgelegde ideeën. Deze kenmerken zich door een enorme diversiteit en rijkdom in het zoeken naar alternatieve oplossingen voor het gebied, dat gekenmerkt wordt door bedrijfshallen en kantoorkolossen.

Vrijheid voor nieuwe initiatieven

Een aantal teams stelde voor gebruikers uit de omgeving het gebouw in te trekken, bijvoorbeeld door een aantrekkelijke open plint te ontwerpen of via een crowdsourcing-app gebruikers te laten participeren in het proces van herbestemming. Een ander team ging terug ‘naar het nulpunt’, door met een dijkdoorbraak het gebied letterlijk onder water te zetten en daarmee vrijheid voor nieuwe initiatieven te creëren. De door toeristen overbevolkte Amsterdamse binnenstad vormde voor een team reden om het gebouw in te richten als club, in de buurt van Sloterdijk verblijven immers al veel toeristen en backpackers. Maatschappelijke problemen zoals obesitas en gebrek aan waardering voor ambachten, leverden plannen op voor een vitaliteitshub en een centrum voor de creatieve maakindustrie.

Nu al aan de slag

Met het gebouw als uitgangspunt kwam tijdens de week, waaraan ook op de vastgoedbeurs Provada aandacht werd geschonken, nog maar eens aan het licht dat vastgoedeigenaren zich niet altijd bewust zijn van problemen met de inrichting van de leefomgeving rondom hun eigendom. In het panel waren ook de eigenaar en huurder van het lege kantoor vertegenwoordigd. Zij stelden dat voor lege panden in de omgeving wel degelijk interesse is. De omgeving van NS-station Sloterdijk zou zich daardoor op termijn kunnen transformeren tot een gemengd gebied. Volgens de gemeente Amsterdam kan in het gebied aan de vraag naar woningen in de stad gehoor worden gegeven. Maar omdat deze plannen vooralsnog weinig concreet zijn, kwam bij de deelnemende studenten de vraag op waarom er niet ook nú al gewerkt wordt om de omgeving te verlevendigen en aantrekkelijker te maken. Eén van de studenten sprak de gebouweigenaar dan ook heel direct aan: ‘Zou het niet veel beter voelen als je met zo'n pand aan de slag gaat, in plaats van het leeg te laten staan?’

Week van het Lege Gebouw - Sloterdijk

Terugblik

Op de website van de Week van het Lege Gebouw is binnenkort een terugblik op de week te vinden met de presentaties van de zes studententeams. Het H-team, het College van Rijksadviseurs en het Rijksvastgoedbedrijf zijn mede-initiatiefnemers van de Week van het Lege gebouw in 2013. De editie in 2015 is georganiseerd door Nancy van Asseldonk, studieleider van de Reinwardt Academie samen met curatoren Michiel van Iersel en Mark Minkjan van Non-fiction, bureau voor culturele innovatie.