Versterken van agglomeratiekracht

Nederland kan veel duurzamer verstedelijken en haar internationale concurrentiepositie vergroten. In de zuidelijke Randstad zijn nog veel onbenutte locaties binnen bestaand bebouwd gebied die grote potentie bieden voor een diversiteit aan woonmilieus. Door de agglomeratiekracht te versterken en uit te gaan van een integrale verstedelijkingsstrategie kunnen die optimaal worden ontwikkeld. Rijksadviseur Rients Dijkstra sprak onlangs voor de Provinciale Adviescommissie Leefkwaliteit van de provincie Zuid-Holland en op de Conferentie Stedenbaan over de resultaten van het onderzoek Duurzame Verstedelijking & Agglomeratiekracht.

Duurzme verstedelijking en agglomeratiekracht

Het onderzoek is uitgevoerd door de Vereniging Deltametropool in opdracht van het College van Rijksadviseurs. Centraal staat de vraag wat we moeten doen om de agglomeratievoordelen van onze ruimtelijk-economische structuur optimaal te benutten. Hoe en waar kan nieuwe verstedelijking het meest bijdragen aan het versterken van de agglomeratiekracht? Uitgangspunt van de studie was dat de Ladder voor Duurzame Verstedelijking en de mate waarin deze als instrument bij kan dragen aan het vergroten van de agglomeratiekracht. Gekozen is voor de casus van de zuidelijke Randstad.

Voordelen

De conclusie van het onderzoek is dat Nederland zijn agglomeratiekracht kan vergroten, door het beter benutten van de beschikbare structuur (wegen en bebouwing). In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt - zo toont de studie aan - is er veel ruimte voor groei, voor alle woonwensen, voordat je opnieuw in het weiland moet gaan bouwen. Nederland mist de agglomeratievoordelen van grote centrale steden als Parijs of Londen. Maar onze meerkernige stedelijke structuur heeft grote voordelen: congestie is beter verspreid, er is ruimte voor landschap en recreatie in de nabijheid van het wonen, voorzieningen zijn niet alleen in de grote centra aanwezig, de grondprijzen zijn lager.

Ruimte slim benutten

Als we onze concurrentiekansen willen vergroten, mág je dit niet negeren, aldus Rients Dijkstra. 'Door de bestaande structuur van steden en dorpen slim te benutten kan de agglomeratiekracht worden verhoogd én de leefbaarheid worden verbeterd.' Slim, stimulerend ruimtelijk beleid maakt dit mogelijk. De Ladder voor Duurzame Verstedelijking uit de SVIR is een sterk idee, maar uit het onderzoek blijkt dat dit instrument niet goed begrepen wordt en dat grote kansen daardoor onbenut blijven.

Lees de aanbevelingen in het onderzoek Duurzame Verstedelijking & Agglomeratiekracht van de Vereniging Deltametropool en het College van Rijksadviseurs

Zie het dossier op de site van de Vereniging Deltametropool

Lees het onderzoek in ISSUU