Maatschappelijk rendement meewegen bij verkoop
Het meewegen van maatschappelijke meerwaarde bij de afstoot van Rijksvastgoed is wel degelijk mogelijk. Rijksadviseur Infrastructuur en Stad Rients Dijkstra deed deze oproep op de Landelijke Vastgoeddag, georganiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf. Vaak wordt gedacht dat het meewegen van maatschappelijk rendement moeilijk is te realiseren, maar Dijkstra stak zijn gehoor een hart onder de riem door te verwijzen naar succesvolle voorbeelden uit de infrastructuur. ‘In veel aanbestedingen voor infrastructurele projecten is toetsing op maatschappelijke meerwaarde ingepast. EMVI (Economische Meest Voordelige Inschrijving) is bijvoorbeeld zo’n instrument, waarbij wordt geselecteerd op een combinatie van prijs en kwaliteit’, aldus Rients Dijkstra.
Deze vormen van waardenafweging worden in de infrastructuur al langer toegepast. Waarom zou dit op gebouw-niveau niet mogelijk zijn? Rients Dijkstra: ‘Het kán wel, er lijken procedurele mogelijkheden te zijn, het toepassen ervan op gebouwen vraagt om het inslaan van nieuwe wegen.’ Overigens zijn er ook op gebouwniveau inmiddels goede voorbeelden te noemen. Dijkstra verwees naar de gemeente Amsterdam die bij de verkoop van cultuurgebouw Felix Meritis en de voormalige Shelltoren formules toepast met maatschappelijke meerwaarde als eis in de uitvraag. ‘Bij de verkoop worden de aanbiedingen beoordeeld op prijs én inhoud. Daardoor behouden deze gebouwen hun meerwaarde voor de stad. De gemeente Amsterdam toont hiermee aan dat het voor overheden bij de verkoop van vastgoed mogelijk is om dergelijke waarden laten meewegen.’
Dit najaar verschijnt een advies van het College van Rijksadviseurs aan minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst (BZK), over een zorgvuldige afstootstrategie voor het leegstaande Rijksvastgoed.
Zie ook het verslag van het symposium ‘Diversiteit van de Leegstand’ dat het CRa op 24 juni 2014 organiseerde in de Kunsthal ter gelegenheid van IABR.