Koninklijke onderscheiding voor Jo Coenen

Voormalig Rijksbouwmeester en grondlegger van het College van Rijksadviseurs Jo Coenen heeft ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag een Koninklijke onderscheiding gekregen. Prof. dr. ir J.M.J Coenen werd Ridder in de Orde van de Oranje Leeuw vanwege zijn excellente verdiensten voor het vakgebied van de architectuur en stedenbouw.

Jo Coenen
Beeld: Widdershoven
Jo Coenen

Burgemeester Hoes van Maastricht reikte de onderscheiding uit en refereerde aan het rijke oeuvre van Jo Coenen, dat het aanzien van veel Nederlandse steden bepaalt. Zijn stadsontwerpen zoals voor Maastricht, Amsterdam (KNSM-eiland) en Den Haag (Vaillantlaan) gelden als mijlpalen voor stedelijke vernieuwing en een groot aantal van zijn werken behoren tot de canon van de Nederlandse architectuur (NAi Rotterdam, Vesteda-toren Eindhoven, bibliotheken Maastricht en Amsterdam).

Van 2000 tot 2004 vervulde Jo Coenen de functie van Rijksbouwmeester, waarbij hij binnen de Rijksoverheid een nieuwe werkvorm introduceerde. Met het Atelier Rijksbouwmeester wordt op integrale en interdisciplinaire wijze gewerkt aan ruimtelijke ontwerpvraagstukken. Ook heeft Jo Coenen de oprichting van het College van Rijksadviseurs mogelijk gemaakt: een onafhankelijk en multidisciplinair samengesteld adviesorgaan voor ministers, departementen en Rijksdiensten, dat inmiddels al tien jaar lang gevraagd en ongevraagd adviseert op vraagstukken van ruimtelijke kwaliteit.